Η 11 Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού, για να αναδείξει το ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για την διατήρηση του. Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς, και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης ‘’ΦΕΓΓΑΡΙ’’ ιδρύθηκε το 2001, πήρε δε το όνομα του από την κορυφή Φεγγάρι, (υψόμετρο 1.627μ) του βουνού ΣΑΟΣ, της ψηλότερης κορυφής του Αιγαίου μετά τον Ψηλορείτη.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης δημιουργήθηκε από μια παρόρμηση μιας παρέας νέων που θέλησαν να διαδώσουν και να μεταφέρουν την αγάπη τους για το βουνό και το περιβάλλον στους συμπολίτες τους και να προτείνουν μια εναλλακτική προσέγγιση ‘’απόδρασης και hobby’’ στους λιγοστούς κατοίκους (2.450) και τους ακόμη λιγότερους νέους του απομονωμένου νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Σκοπός του συλλόγου είναι η συστηματική καλλιέργεια και διάδοση όλων των μορφών ορειβασίας και γενικότερα αθλημάτων βουνού, η φροντίδα της ανάπτυξης του νησιού και της προστασίας του Ελληνικού ορεινού όγκου και εν γένει του περιβάλλοντος.
Για τον σκοπό αυτό ο Ορειβατικός Σύλλογος:
Δημιουργεί, κατασκευάζει και συντηρεί κάθε είδους ορεινές εγκαταστάσεις και μονοπάτια που εξυπηρετούν τους σκοπούς του και επιμελείται την εύρυθμη λειτουργία τους.
Οργανώνει αναβάσεις, πεζοπορίες, αναρριχήσεις και άλλες συναφείς δραστηριότητες στις κορυφές της Σαμοθράκης.
Σχεδιάζει να λειτουργήσει αθλητικά τμήματα σε συναφή αντικείμενα (τμήμα mountain bike, τμήμα αναρρίχησης).
Οργανώνει σεμινάρια κατάρτισης και σχολές βελτίωσης της τεχνικής των μελών του.
Ενθαρρύνει, καθοδηγεί και παρέχει τη συμπαράσταση και τη βοήθεια του για την κατάρτιση μελετών ορθολογικής οργάνωσης του ορεινού όγκου.
Συμβάλλει με κάθε τρόπο στην γνωριμία του Ελληνικού ορεινού όγκου στο ευρύτερο κοινό με την οργάνωση ορειβατικών διαδρομών περιπάτων όπως και την ψυχαγωγία των μελών του.
Συμμετέχει σε αποστολές διάσωσης αγνοούμενων ορειβατών αλλά και απεγκλωβισμού συμπολιτών μας σε καταστάσεις ανάγκης κατά τη διάρκεια ακραίων φυσικών φαινομένων όπως βαριές χιονοπτώσεις.Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σαμοθράκης είναι ενταγμένος στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Καμαριώτισσα
Σαμοθράκη
Στην άκρη του Βορειοανατολικού Αιγαίου πριν από χιλιάδες χρόνια, γεννήθηκε από τη λάβα ενός ηφαιστείου μία ΙΕΡΑ ΝΗΣΟΣ, όπως ονομάζει τη Σαμοθράκη ο Διόδωρος ο Σικελιώτης. Η εναλλαγή και η φύση των πετρωμάτων, σε συνδυασμό με την τεκτονική και τις κλιματολογικές συνθήκες του νησιού, έχουν ως αποτέλεσμα τα βουνά να λειτουργούν ως φυσικές δεξαμενές που συγκρατούν τα νερά της βροχής, έτσι το νησί αυλακώνεται από αμέτρητα μικρά και μεγάλα ρυάκια, τα οποία πηγάζουν από ψηλές τοποθεσίες ( 700-1550 μ.). Στην πορεία τους δημιουργούν γραφικούς καταρράκτες και βάθρες, όπως λένε οι ντόπιοι τις λίμνες των Ρυακιών …
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Σαμοθράκης είναι στο σύνολο τους μοναδικά και κανείς δεν μπορεί να βρει κοινά σημεία με τα νησιά πέρα από τα προφανή: άνθρωποι, θάλασσα, βουνό, τρεχούμενα νερά…. Μαζί με όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένας ονομαστός αρχαιολογικός χώρος που περικλείει μυστήριο και εφαρμόζει μια ακόμα-άγνωστης ποιότητας αλλά τρομακτικού μεγέθους-δύναμη στα όσα βλέπεις και όσα μπορείς να φανταστείς.
Από το ΣΑΟΣ, το ψηλότερο βουνό του Αιγαίου μετά τον Ψηλορείτη, μας περιγράφει ο Όμηρος, παρακολούθησε ο Ποσειδώνας τον Τρωϊκό πόλεμο.
H Σαμοθράκη γεωγραφικά βρίσκεται στο άκρο του βορειοανατολικού Αιγαίου, έχει σχήμα ωοειδές, έκταση 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα απέχει 32 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη και ανήκει διοικητικά στο Νομό Έβρου.
Έγινε παγκοσμίως γνωστή από το περίφημο άγαλμα της Νίκης που κοσμεί την πρώτη αίθουσα του Μουσείου του Λούβρου. Η πρώτη γνωριμία του επισκέπτη με το νησί γίνεται μέσω του λιμανιού της Σαμοθράκης, της Καμαριώτισσας. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, παραδοσιακός οικισμός, υπόλοιποι οικισμοί του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας, η Παλαιόπολη, τα Αλώνια, το Λάκκωμα, οι Καρυώτες, τα Θέρμα, η Άνω Μεριά, ο Ξηροπόταμος.
No comments:
Post a Comment